Tara Lovistei. Titesti. Posada 1330 – Constantin Ionitescu

Tara Lovistei. Titesti. Posada 1330 – Constantin Ionitescu

36,00 lei

Qty:
Compare
SKU: 978-606-8907-92-5 Categorie: Etichete: ,

Descriere

Tara Lovistei este un tinut intramontan, asezat pe Valea Oltului,  la granita dintre Tara Romaneasca si Transilvania. Dupa studii arheologice, s-au gasit urme de convietuire umana, inca din perioada neoliticului timpuriu. Imparatul Traian a folosit  traseul Oltului, de la Dunare, venind din Balcani pe valea Oltului, pana in Transilvania. In acest sens, a construit numeroase castre, cunoscute si azi la Racovita, Copaceni,Titesti, Radacinesti, Arutela si, totodata, construind drumuri moderne pentru acel timp.

Tara Lovistei apare in actele regilor maghiari ca Terra Loysta, sub Bela al IV-lea, ca tinut daruit cavalerului Conrad de Talmaci. Consider ca acest pamant a constituit si unul din motivele regelui CAROL ROBERT de ANJOU de a invada TARA ROMANEASCA a lui BASARAB I,  iar lupta de la POSADA s-a desfasurat aici, unde voievodul nostru a iesit invingator.

La Titesti, pe vechiul drum roman, existau niste lespezi de piatra, cu o frumoasa scriere chirilica, localizate pe niste dealuri (pe vechea CALE A LOVISTEI), neluate in seama decat prin anul 1971. Continutul scrierii a fost deslusit de prof. George Voica si ne arata ca este vorba de un omagiu adus de catre voievodul BASARAB  I fiului sau, Tihomir (nume dat dupa numele lui taica-sau,Tihomir-Tugomer, conform obiceiului romanesc), mort in lupta de la Posada si înmormantat la Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Acest mormant a fost descoperit de prof. Virgil Draghiceanu si N. Iorga in 1920, acolo dormindu-si somnul de veci un cavaler imbracat in vesminte domnesti, in stil catolic, dar cu insemne ale dinastiei BASARAB.

De 100 de ani, toti se intreaba cine este cavalerul, iar noi venim cu raspunsul ca este baiatul voievodului Basarab I, inmormantat in acest cavou cu insemne ale cavalerilor templieri si  florile de Crin ale dinastiei Capetienilor, cu care s-au inrudit in timp, sarcofagul fiind destinat lui Basarab, insa moartea fiului a schimbat locatarul!

Importanta carti consta in faptul ca am reusit sa ne documentam despre istoricul polonez care, in 1575, a tinut cu tot dinadinsul sa vada locul unde a fost invins Carol Robert de Anjou, ginerele regelui Poloniei, Lokietca, iar mai departe, scrie istoricul, ca pe locul respectiv voievodul BASARAB a ridicat o biserica si trei stalpi de piatra ( un fel de monument funerar din zilele noastre). Acesti asa zisi stalpi sunt trei lespezi de piatra existente si azi și de care istoricii nostri renumiti nu au stiut nimic! De neiertat pentru unii care le calificau ca ,,PIETRII DE HOTAR”!

Informații suplimentare

Editura

Rotipo

Autor

Constantin Ionitescu

An apariție

2019

Coperta

Softcover

Format

A5

Număr pagini

216

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Tara Lovistei. Titesti. Posada 1330 – Constantin Ionitescu”
X