O mie de carti, donate pentru copiii din zone defavorizate

O mie de carti vor fi donate catre trei scoli din medii defavorizate din judetele Mures, Calarasi si Braila in urma unui proiect lansat de One Night Gallery si Curtea Veche Publishing, informeaza un comunicat al initiatorilor transmis AGERPRES.

Instalatia interactiva #cemaicitim, parte din proiectul lansat de One Night Gallery alaturi de Curtea Veche Publishing cu ocazia Zilei Nationale a Culturii, este expusa in vitrina galeriei 1001 Arte de pe Calea Victoriei.

Vitrina este transformata intr-o interfata urbana, o interventie culturala in spatiul public, prin care trecatorii pot descoperi, prin intermediul pasajelor, peste 300 de autori de beletristica, poezie, jurnale de calatorie, biografii, memorii si carti de dezvoltare personala, dintre care 62 sunt autori romani. O parte dintre acestea sunt expuse si pe ecranele din 10 statii de metrou, pana pe 31 ianuarie.

Cele 500 de citate expuse au fost trimise de catre comunitatea One Night Gallery si Curtea Veche Publishing. One Night Gallery impreuna cu Asociatia Curtea Veche doneaza cate doua carti pentru fiecare citat primit, astfel ca 1.000 de carti vor ajunge la copiii din trei scoli din mediul defavorizat.

Titluri au fost stabilite alaturi de profesori si fac parte din colectia de carti retold pentru copiii care au ramas in urma cu cititul.

Scolile selectate sunt Scoala Gimnaziala „Petre N.Popescu” din Vanatori, judetul Mures, Scoala Gimnaziala din Galbinasi, judetul Calarasi, si Scoala Gimnaziala Ciocile, judetul Braila.

„Ne bucuram foarte mult ca am reusit sa incepem anul printr-un proiect colaborativ care a adus online impreuna sute de oameni si care au promovat proiectul pentru a strange un numar mare de citate in doar 2 saptamani. Un alt aspect important pentru echipa noastra este ca am reusit sa realizam un proiect cultural, o manifestare in spatiul public, intr-un context global care a afectat puternic domeniul cultural”, au declarat reprezentantii One Night Gallery. Instalatia interactiva #cemaicitim poate fi vizitata pana pe 31 ianuarie, intre orele 10,00 si 23,00.

„Conceptul #cemaicitim pleaca de la ideea ca ne putem inspira reciproc sa citim mai mult, prin puterea exemplului si prin sentimentul de apartenenta la o comunitate”, se arata in comunicat.

Potrivit cifrelor oficiale, Romania ocupa ultimul loc in Europa din punct de vedere al cartilor citite anual, iar un roman din doi recunoaste ca in ultimul an nu a lecturat nicio carte.

sursa: adevarul.ro